pátek 2. srpna 2013

Růže trochu jinak

Krásný srpnový den všem!
Přijde mi to až neuvěřitelné,ale prázdniny se nám přehouply do druhé poloviny.Naštěstí počasí přeje nejen dětem,ale i kytičkám a růže se nám odměňují druhou fází kvetení.
Na zahrádce jich máme několik druhů a tak když se mi dostalo do rukou letní vydání časopisu Gurmet,měla jsem jasno.Marmeládu z růží prostě musím vyzkoušet!






Výsledek je opravdu výborný a  o recept se s vámi moc ráda podělím.

Budete potřebovat 5 hrstí okvětních lístků,100 g moučkového cukru,špetku soli,šťávu ze dvou citronů,1 kg. krupicového cukru.

Okvětní lístky omyjte a v míse je posypte moučkovým cukrem,špetkou soli a přelijte citronovou šťávou.Nechte stát asi hodinu,aby zkřehly.
Jeden litr vody svařte s cukrem do zhoustnutí.Do vroucího rozvaru vložte lístky a vařte,dokud hmota nezíská medovou konzistenci.Horkou marmeládu vlijte do sklenic ,otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.








Konzistencí je velice podobný levandulovému medu a tak místo na chleba jej používám na oslazení čaje.
Jeho chuť i vůně je opravdu úžasná a jestli rády experimentujete,můžu jen doporučit.




Mějte krásný víkend!











8 komentářů:

  1. To vypadá naprosto fantazticky! Jednou jsem růžovou marmeládu jedla od kamarádky, je z Rumunska a byla vynikající,trošku mi ty lístky "drhly" o zuby,ale byla to mnamka!

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko, páni, domácí růžová marmeláda. kdysi jsem jednu dostala z Anglie, loni růžové želé přivezla Terka z Bulharska. Ty růže jsou fakt cítit. Ty pro ni nemusíš nikam jezdit. A fotky máš naprosto úchvatné!
    Krásnou neděli, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko já ani netušila,že se z růžiček dá vyrobit něco tak dobrého.Ale když to jde z levandule,proč by to nešlo z růží :-)
      Krásné srpnové dny!

      Vymazat
  3. Alenko,
    to jsou, ale fotečky :-)
    Já mám to štěstí, že jsem zrovna jednu skleničku při minulé návštěvě dostala!
    Krásný srpen!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilu,
      třeba po něm budeš mít růžové sny :-)

      Vymazat
  4. také jsem o tom přemýšlela,když mi gurmet přišel.no nakonec z toho sešlo kvůli nedostatku růžových plátků.ale vypadá fantasticky

    OdpovědětVymazat
  5. Marmeládky som už videla a chutnala všelijaké, ale o marmeládke z ružových lupienkov som ešte nepočula. Ďakujem za tip na recept, ukladám si do budúcna - tak krásne ruže si najskôr musím vypestovať :). Maj sa krásne. Renata

    OdpovědětVymazat
  6. To zní taaak voňavě :-) a moc chválím nádherné fotografie.. Krásné pohlazení při šálku kávy, kterou právě piji :-) Děkuji :-) kochám se.. kochám :-)

    OdpovědětVymazat