sobota 25. května 2013

Tip na výlet

Možná Vás dnešním příspěvkem inspiruji, kam vyrazit, když je před námi upršený víkend.Výlet se bude líbit určitě i dětem, alespoň ty naše byly nadšené.

Cílem jsou Bozkovské dolomitové jeskyně.




Obec Bozkov leží nedaleko Železného Brodu.I když je to od nás jen něco přes 60 km, musím se zahanbeně přiznat, že jsme tam byli poprvé.Toto období je pro jejich návštěvu ideální, v letních měsících je to třetí nejnavštěvovanější místo severních Čech.
Celoročně je v jeskyních teplota kolem 7 °C, proto je dobré se na 40 minutovou prohlídku teple obléknout.








Od velice příjemné průvodkyně jsme se dozvěděli, že Bozkovské jeskyně byly objeveny náhodně při těžbě vápence v roce 1947. Trvalo dlouhých 22 let, než mohli jejich krásu spatřit první návštěvníci.Pro veřejnost je zpřístupněno 350 metrů z nalezených 1 100 metrů jeskynních chodeb.






Nám se líbilo vše - sloní uši, přilbice, střecha s komínem, za kterým si lebedí kočka, to vše připomínají nádherné krápníky.Zakusit jsme mohli i nefalšovanou jeskynní tmu.Tou pravou tečkou na závěr je ale pohled do největšího podzemního jezera v Čechách.Nazývá se Jezerní dóm a v jeho třpytu se můžete nechat dokonce i oddat.




Po prohlídce nám byla doporučena návštěva stylové roubenky, kde se turisté mohou posilnit.
My si objednali palačinky a musím říci, že jsme nelitovali :-).











3 komentáře:

  1. Alenko, byli jsem tam před lety, Adam byl takové chodící miminko, když na chvilku zhasli, užila si s ním celá výprava :o)
    Máš krásné fotky (i těch palačinek :o))
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko,
    vypadá to na pěkný výlet :-)
    Já tam také ještě nebyla !

    OdpovědětVymazat
  3. Pane jo, tam bych se rozjela hned:-)) Krásně nafoceno, lákavě:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat