pátek 4. května 2012

Pro potěchu oka i bříška

Dnes je krásný podvečer a i když se o mě pokouší chřipka,musela jsem se projít po zahrádce.Včera jsem kolem kytiček rozhrnula čerstvou kůru a ta vůně je prostě úžasná.






Levandule i růže jsou sázené vloni a od té doby se nádherně rozrostly.Už se nemůžu dočkat na rozkvetlou kombinaci bílé a fialové.Společnost jim dělá lucerna,kterou mám z dílny naprosto famózní keramičky Leničky http://www.mimibazar.cz/bazar.php?album=831861 .Jejím výrobkům se nedá odolat a už k nám putují další zahradní skvosty.Podívejte se,jak jí to sluší mezi květy.




Ale k dobré kávě v rozkvetlé zahradě patří i něco k zakousnutí.Tentokrát jsem dělala osvědčený recept z Gurmetu na kynuté koláče.Pokaždé se po nich zapráší,tak si dovolím se s Vámi o ně podělit.






A tady je recept:

30 g droždí,70 g krupicového cukru,250 ml mléka,500 g pol. mouky,špetka soli,3 žloutky,100 g másla,citronová kůra

Z uvedených surovin vytvoříme krásně vláčné těsto,které necháme na teplém místě vykynout.Mezi tím si připravíme makovou náplň.Na tu potřebujeme:

100g máku,200 ml mléka,4 lžíce krupicového cukru,špetku skořice,1 tvaroh,1 vejce,1 vanilkový cukr

Mletý mák povaříme asi 5 minut s mlékem ,cukrem a skořicí.Tvaroh smícháme s vejcem a vanilkovým cukrem a přidáme vychladlý mák.

Z těsta vykrajujeme kolečka,které na okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem,plníme mákem a sypeme drobenkou.Pečeme dorůžova.Já dělám koláčky malé,takže z uvedeného množství jich mívám něco přes padesát.Pro moje tři chlapy s velkým hrnkem kakaa otázka jedné odpolední svačinky :-).
Přeji dobrou chuť!

9 komentářů:

  1. Jéj , Alenka , máš krásnu záhradu . Až tu cítim tú vôňu ... :) Levanduľu pestujem aj ja . Koláče z kysnutého cesta milujem , no a keďže sú z makom , asi si k Tebe odskočím :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko,
    téda koukám jak ti zahrádka krásně kvete :-)
    A ty koláčky , mňam šimlové , ty já můžu ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Koláčky vypadají luxusně a zahrádka je krásná.

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, zahrádku máš krásnou a díky za recept. Řekla bych, že je z kategorie, co se o trochu dýl připravuje než jí :o)
    Dobrou noc, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko to máš pravdu.Nejraději mám moučníky ,které jsou šup na plech a do trouby,ale občas se přemůžu :-)!

      Vymazat
  5. Alenko, krásné fotečky ze zahrada a lampa jí opravdu moooc sluší! Koláčky jsou opravdu k nakousnutí ... děkuji za receptík.
    Hezký den, pa Maru

    OdpovědětVymazat
  6. teda to je překrásná zahrada... moc krásná ...
    Ajka

    OdpovědětVymazat